Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Аз-буки
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • Издания
Начало Новини Новини 2024 Брой 5, 1-7.02.2024 г.

От идеята до небцето

Студенти от Института по кулинарни изкуства към Вис­шето училище по мениджмънт във Варна представят иновативни продукти

Диляна Кочева от Диляна Кочева
31-01-2024
в Брой 5, 1-7.02.2024 г.
A A

Доказани професионалисти в ресторантьорския бранш оценяват кулинарните разработки на студентите

Студенти от Института по кулинарни изкуства към Вис­шето училище по мениджмънт във Варна представят иновативни продукти по време на петото издание на кулинарното изложение Food Innovation Exhibition.

Събитието е част от практическия изпит по дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“ на студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“.

„Задачата им е да създадат свой собствен кулинарен продукт, като преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането ѝ, до въвеждане на оперативно производство и позиционирането ѝ като готов продукт на пазара“, обяснява за в. „Аз-буки“ доц. д-р Мая Иванова – ръководител на катедра „Туризъм“ към Висшето училище по мениджмънт във Варна.

Разбира се, сред основните условия е новият продукт да няма еквивалент на пазара.

Доц. Иванова разказва, че задачата на студентите е възложена още в началото на учебната година през октомври.

Така че младите хора имат на разположение достатъчно време за реализирането на интересната си идеята – от зародиша до крайната цел.

„Всяка година имаме продукт, който е започнал като идея, бил е планиран от съответния студент и след завършването си той го пуска на пазара и го превръща в действащ продукт, който се радва на успех“, обяснява тя.

Презентация на иновативните продукти

Във финалния елемент от изпита студентите подготвят собствени щандове, на които презентират иновативните си продукти пред гостите и преподавателите.

„Идеята е студентите да могат да получат обратна връзка не само от нас – техните учители, но и от доказани професионалисти в ресторантьорския бранш. По този начин ще разберат не само дали продуктът им е добър, или не, но също така какво може да се подобри или допълни“, споделя доц. Иванова.

В петото издание на кулинарното изложение участие взимат 20 студенти. Безспорен победител в надпреварата е Александър Шопов с рибените си джърки (парчета месо, сушени в специални условия).

Той ги представя в две вариации – сьомгова пъстърва с медена марината и лаврак с терияки.
Сред другите отличили се млади кулинари са студентите Димитър Пасков с уникалната си серия дезодоранти за храна (Spice Up) и Анастасия Подолская със своя екстракт от нар и хималайска сол (Pom Himalaya Elixir).

Специална награда от кулинарното изложение получава Хосе Луис Ордонез Флорес. Той представя добавка от маринован чесън в тракийски и латиноамерикански вариант, съответно вдъхновени от българските традиции и от кухнята на родната му страна Ел Салвадор.

Другите иновативни идеи, които се открояват на форума, са дъвчащи гумени мечета за успешна тренировка (PowerChews), протеинови маршмелоу, дъвка за балончета с кофеин (Boosterka Energy Gum), шоколадов дип от нахут (Garbanzo Elegance), халвандула (халва от лавандула и спирулина) и много други.

Кулинарното изложение не е последната част от изпита на студентите в Института.

Предстои им още един, последен изпит, на който отново ще представят иновативните си продукти, но в още по-добра версия въз основа на препоръките и съветите от журито и гостите на форума.

Институт за кулинарни изкуства

В Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт във Варна обучението е изцяло на английски език.

Там се изучават две бакалавърски програми –„Гастрономия и кулинарни изкуства“, която е с продължителност на обучение от три години, и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ – четири години.

Висшето училище по мениджмънт работи в тясно сътрудничество с британския си партньор Cardiff Metropolitan University. В края на обучението си студентите получават две дипломи – българска и британска.

Имат студенти от цял свят. А кулинарните изложения се превръщат в традиция. По този начин младите хора могат да покажат на практика какво са научили през годините в Института.

„Идеята е, че те могат да обединят кулинарните си знания и умения с тези от другите изучавани дисциплини – икономика, маркетинг, бизнес, счетоводство и финанси. Така на изложението показват какво са научили и дали са готови за реалния живот и пазара на труда“, завършва доц. Иванова.

Your Image Description

Свързани статии:

Да пиеш вода от стомната Безкомпромисни в облеклото Юли, време за българско кино Солидарен туризъм

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Food Innovation ExhibitionВис­ше училище по мениджмънтизложениекулинарни изкустваСюжети

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

Един старейшина

Следваща статия

Пазители на духа на Самоков

Следваща статия
Деца работят с глина под напътствията на Камелия Савова по време на Спортен ден Самоков - 2023 , част от проекта Обединени от спорта

Пазители на духа на Самоков

Да пиеш вода  от стомната

Да пиеш вода от стомната

Празниците обединяват

Празниците обединяват

Последни публикации

  • Кюстендил започна обучения по киберсигурност за деца
  • Прекратяване на трудов договор срещу обезщетение: как работи на практика
  • Изследователските висши училища остават 12
  • И Варна е красива, и Русе е красиво
  • Без такси за обучение в специалности от професионално направление „Металургия“
  • Дуалното дава възможности
  • УНСС открива и Институт по криптоикономика, блокчейн и иновации
  • 1400 учители участваха в майсторски класове през 2025 г.
  • Марката Езикова гимназия „Пловдив“
  • Девети фестивал на китайската култура в Русенския университет
  • Националната спортна академия „Васил Левски“ отличи „Спортист на годината“ за 2025 г.
  • Нова смяна лекари положиха Хипократовата клетва в МУ – Варна
  • Снимка на броя: На гости в света на науката
  • Ботевградската гимназия по техника и мениджмънт с изцяло обновена сграда, модерно общежитие и нов STEM център
  • Проф. Галин Цоков, директор на Института по образованието: Образованието е начин да променим обществото
  • МОН публикува концепции за промяна на учебните програми
  • „Аз-буки“ с две премиери на Коледния панаир на книгата в НДК
  • Обмисля се възможност за оптимизация на учебниците
  • В Министерския съвет: Правителството определи 278 защитени и 946 средищни детски градини и училища
  • Държавата продължава подкрепата за млади учени
  • Зам.-министър Михалевска участва в майсторски клас за повишаване на аналитичните умения на учениците
  • Нова програма задържа родните таланти

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"