България дебютира на световното състезание по синтетична биология iGEM. Как бактерията лактобацилус булгарикус може да стане по-издръжлива на ниски температури? Отговорът на този въпрос стои в основата на научния проект на българския отбор, който ще представи страната ни в световното състезание в Бостън, САЩ, което събира над 300 тима от цял свят.
„Лактобацилус е много претенциозна бактерия. Нашата идея е да я направим по-устойчива на ниски температури, за което използваме белтък от еукариотен организъм, който не е никак претенциозен към околната среда. Лактобацилус е основен „виновник“ за квасенето на киселото мляко, затова освен да покажем нашата разработка на световния форум, ще я представим и пред български фирми за млечни продукти. Ако използват нашето откритие, те ще могат по-лесно да транспортират закваски и кисели млека при ниски температури и ще имат по-малко загуби“, разказва студентката Гергана Цанкова. Тя следва магистратура „Генетика и геномика“ в Софийския университет, като е завършила бакалавърска степен по „Молекулярна биология“. Освен биолози по проекта работят и студенти по компютърни науки от Техническия университет – София. Основната мотивация на студентите е възможността да работят по реален изследователски проект, в който да придобият практика.
Четете повече в бр. 44, 3 – 9 ноември 2016 г.
Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":
Address: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5
Phone: 0700 18466
Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg