Национално издателство "Аз-буки"
Министерство на образованието и науката
Wikipedia
  • Вход
  • Регистрация
Аз-буки
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US
Няма резултати
Вижте всички резултати
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Home
  • Издания
Начало Новини Новини 2021 Брой 46, 2021

Закуска в Космоса с… такос

v.genkov@azbuki.bg от v.genkov@azbuki.bg
17-11-2021
в Брой 46, 2021
A A
Екипажът на Crew-3 от ляво надясно:
Матиас Маурър, Том Маршбърн, Раджа Чари и Кайла Барън

Ракетата за многократна употреба SpaceX Falcon 9 с орбиталната капсула Crew Dragon на върха най-после изкачи в Международната космическа станция четирима астронавти. Полетът на SpaceX Crew-3 се отлагаше няколко пъти от 31 октомври насам заради времето, заради заболяване на член на екипажа… НАСА не е отлагала космически полет заради влошено здраве на астронавт от 1990 г., когато командирът на совалката „Атлантис“ Джон Крайтън се разболява. Изстрелването е забавено три дена, докато той оздравее.
Екипажът на SpaceX Crew-3 е в състав бившият командващ на подводница Кайла Барън от ВМС на САЩ, пилотът изпитател Раджа Чари и опитният астронавт и лекар Том Маршбърн. Член на екипа е и астронавтът Матиас Маурер от Европейската космическа агенция. Той е специалист по материалознание. Четиримата астронавти смениха на МКС екипажа на SpaceX Crew-2 в състав Шейн Кимброу, Томас Пескет, Акихико Хошиде и Меган Макартър. Малко преди да се завърнат на Земята заедно с постоянния екипаж на МКС, астронавтите събраха реколтата от люти чушлета. В рамките на експеримента Plant Habitat-04 48 семена бяха засадени през юли т.г. в оранжерия с размерите на микровълнова печка. Те са от рода Espanyola Improud. Още през 2019 г. НАСА съобщи, че тази люта чушка ще бъде първият зеленчук, отглеждан с идеята, ако е достатъчно устойчив, да „полети“ и към Марс. Първите дегустатори на пикантния зеленчук станаха самите астронавти. По думите на Меган Макартър екипажът е опитал чушлетата, като ги е използвал в такос.

Астронавтите на SpaceX Crew-2 на НАСА Шейн Кимброу (вторият отляво), Томас Пескет (в средата), Акихико Хошиде (вторият отдясно) и Меган Макартър (крайно вдясно) на борда на Международната космическа станция точно преди да приберат реколтата от люти чушлета (29 октомври 2021 г.). Най-вляво е астронавтът на НАСА и борден инженер от експедиция №66 Марк Ванде Хей

Сега на ход са астронавтите от Crew 3. По време на шестте месеца в орбита те ще направят няколко космически „разходки“, за да огледат и ако се наложи, да ремонтират МКС отвън. Ще продължат експериментите по отглеждане на различни растения без почва. Ще наблюдават влиянието на подобни полети върху човешкия организъм.
Освен екипажа на Crew 3 на МКС работят членовете на експедиция № 66 в състав – астронавтите на „Роскосмос“ Антон Шкаплеров и Петър Дубров и астронавтът на НАСА Марк Ванде Хей. Международният екипаж на МКС ще приема и гости, сред които група японски туристи. По план те трябва да излетят в края на тази година с руския „Союз“.
Crew Dragon за първи път превозва хора през май 2020 г. Тогава астронавтите Дъг Хърли и Боб Бенкен се качват на МКС.

Your Image Description

Свързани статии:

Златна треска в Космоса Eдна легенда на 100 години Нов център за иновации Задълбочаваме научното и образователното сътрудничество със Северна Македония

Уважаеми читатели, в. „Аз-буки“ и научните списания на издателството може да закупите от НИОН "Аз-буки":

Адрес: София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

Телефон: 0700 18466

Е-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg | azbuki@mon.bg

Научните списания се продават и в книжарница „Сиела“ – подлез на Ректората на СУ „Св. Св. Климент Охридски“.

Адрес: София 1000, бул. „Цар Освободител“ №22

Етикети: Наука

Последвайте ни в социалните мрежи

СподелянеTweet
Предишна статия

Акад. Николай Витанов, зам.-ректор на Софийския университет по научноизследователска и научна проектна дейност: Бъдещето е на интердисциплинарните изследвания

Следваща статия

Фалшиви съобщения от името на „Български пощи“ ЕАД

Следваща статия
„Български пощи“ с нова услуга

Фалшиви съобщения от името на „Български пощи“ ЕАД

Проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии: Обучението под егидата на OIV е чест за Университета и за България

Проф. Пламен Моллов – ректор на Университета по хранителни технологии: Обучението под егидата на OIV е чест за Университета и за България

Мотивирани и силни от първия ден

Мотивирани и силни от първия ден

Последни публикации

  • Медалистът Борис Донков и неговият треньор Василка Йорданова: Успешният тандем учител-ученик се гради върху взаимно уважение и доверие
  • Споделена обич между деца, родители и учители
  • Учениците от столичното 107. ОУ „Хан Крум“ с коледен базар в подкрепа на болно дете
  • „Елхи на надеждата“ оживяват в Кюстендил
  • Ученици от Кюстендил раздават пакети от първа необходимост на възрастни хора
  • БУ „Дора Габе“ в Мюнхен с благотворителна инициатива „Лична коледна кутия“
  • В Министерския съвет: 84,614 млн. евро за подготовка на образователната система за извънредни ситуации и кризи
  • Над 150 творби участваха в конкурса за детско творчество на ОДК – Кюстендил
  • Месец на светлина и общност в БУ „Св. св. Кирил и Методий във Виена
  • Вкусът на Коледа
  • Български коледни традиции оживяват в Испания
  • Езиковата гимназия в Кюстендил строи бъдеще в образованието
  • Ученичка от Българското училище в Прага е победителят в конкурса на АБУЧ „Моята българска коледна картичка“
  • INSAIT изпревари университети в Оксфорд, Лондон и Берлин
  • Чл.-кор. Иван Д. Русев, научен редактор на колективната монография „Стопанска история на българите в Османската империя“: Издирването и представянето на нови исторически извори носи удовлетворение
  • Кюстендилско момче прелетя до световния елит на батута
  • Време за споделеност и българска реч
  • Обезщетение при постъпване на работа с по-ниско заплащане
  • Коледно пътешествие във времето с коледари и подаръци с дрон
  • „Кон до коня, юнак до юнака“
  • Добротата и приятелството – най-хубавият подарък
  • Любопитството е най-силният двигател на прогреса

София 1113, бул. “Цариградско шосе” № 125, бл. 5

+0700 18466

izdatelstvo.mon@azbuki.bg
azbuki@mon.bg

Полезни линкове

  • Къде можете да намерите изданията?
  • Вход за абонати
  • Начало
  • Контакт
  • Абонамент
  • Проекти
  • Реклама

Вестник „Аз-буки”

  • Вестник “Аз-буки”
  • Абонамент
  • Архив

Научните списания

  • Стратегии на образователната и научната политика
  • Български език и литература
  • Педагогика
  • Математика и информатика
  • Обучение по природни науки и върхови технологии
  • Професионално образование
  • История
  • Чуждоезиково обучение
  • Философия

Бюлетин

  • Достъп до обществена информация
  • Условия за ползване
  • Профил на купувача

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password? Sign Up

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
bg_BG
en_US bg_BG
  • Вход
  • Sign Up
Няма резултати
Вижте всички резултати
  • Начало
  • За вестника
  • Екип
  • Архив
    • Вестник “Аз-буки” онлайн издание
  • Контакт
  • Реклама
  • Абонамент
  • en_US

© 2012-2025 Национално издателство "Аз-буки"